Salate

SALATA DE LEGUME CU TOFU

Am pregatit aceasta supa delicioasa pentru ca vroiam sa avem ceva light pentru cina. Si cum a fost cam frig in ultima vreme, rar am vazut peste -8 grade saptamana trecuta, a mers numai bine cand ajungeam inghetati acasa. Ziceam ca vrem ceva light la cina, pentru ca la pranz au fost coastele, si trebuia ceva detoxifiere :))


Pentru 5 - 6 portii avem nevoie de: Supa de gulii

3 gulii
2 - 3 morcovi
1 ceapa
1 pastarnac
1 ardei (am folosit congelat si l-am uitat la poza)
1 - 2 oua
150g smananta slaba sau iaurt
zeama de la jumatate de lamaie
2 linguri ulei
sare, piper

Acum va scriu ce a facut furnicutul, care s-a oferit sa bucatareasca singur, pentru ca eu trebuia sa merg la cosmetica :D Cand am ajuns acasa, supa era gata, foaaarte buna si bucataria curata :)) Lucky me :)
Tocam ceapa si morcovii, iar guliile le dam pe razatoarea mare sau le taiem fasii. Intr-o oala punem cele 2 linguri de ulei si calim 1 minut ceapa si morcovii. Adaugam guliile, ardeiul tocat, cam 1,5 litri de apa si pastarnacul crestat in 4.
Lasam la foc potrivit pana cand sunt fierte legumele. Adaugam sare, piper, zeama de lamaie. Batem oul cu smantana, punem peste amestec un polonic de supa, dupa care turnam totul in oala. Lasam sa dea un clocot si oprim focul.
Servim cu crutoane si patrunjel sau marar proaspat tocat si socotim caloriile: doar 25 la 100 de grame!


SALATA CALDA DIN PASTE SI LEGUME

Salata calda de paste cu legume

Dificultate: redusa

Ingrediente:

400 g paste penne
2 dovlecei
2 vinete mici
2 ardei rosii copti
400 rosii cherry
4 cepe
2 catei de usturoi
200 g tofu
100 ml ulei de masline
1 lingura cu cimbrisor
4 frunze de busuioc
sare
piper

Mod de preparare:

Spalati dovleceii si vinetele si taiati-le rondele. Curatati cepele si usturoiul si tocati-le marunt. Taiati ardeii in fasii fine. Caliti usturoiul si ceapa in putin ulei timp de 5 minute. Separat, prajiti dovleceii tot cam 5 minute, iar apoi si vinetele. Dupa ce le scoate si pe acestea, puneti rosiile la calit in restul de ulei, fara sa se faramiteze, scurgeti-le si aseazati-le deoparte. Puneti din nou in tigaie toate celelalte legume. Asezoneaza cu sare si piper, presara cu cimbrisor, acoperati si lasati sa se caleasca timp de 20 de minute, fara a pune capacul. Adaugat rosiile in tigaie si continuati inabusirea timp de alte 5 minute. Intre timp, fierbeti pastele in apa multa, cu sare, aproximativ 10 minute, dupa care scurgeti-le.Varsati-le intr-un bol, stropiti-le cu putin ulei si amestecati, dupa care adaugati legumele fierte. La final, orneazati cu tofu si frunze de busuioc, dupa care o serviti cat este calda.

SALATA DE CARTOFI


Salata de cartofi

Dificultate: redusa

Ingrediente:

400 g cartofi
200 ml vin alb
200 g gogosari
300 g rosii
30 ml otet
30 g capere
30 g masline
100 g orez fiert
150 g masline negre
sare

Mod de preparare:

Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie in cubulete si se fierb in apa cu sare, apoi se strecoara si se pun intr-un castron. Se toarna peste ei vinul alb si se lasa ss stea asa cel putin o ora. Intre timp se spala gogosarii, se taie in fasii subtiri. Rosiile se spala si se taie felii. Gogosarii se adauga usor peste cartofii marinati in vin, apoi pe rand otet, ulei, mustar, capere, masline negre fara samburi si se condimenteaza cu sare si piper. Se pune apoi si orezul fiert, se amesteca. Se serveste rece!

SALATA DETELINA CU MIERE SI NUCI

Salata de telina cu mere si nuci

Dificultate: redusa

Ingrediente:

400 g telina radacina
250 g mere
250 g morcovi
100 g miez de nuca
50 g stafide
100 ml ulei
50 ml suc de lamaie
frunze de patrunjel si salata verde

Mod de preparare:

Telina si morcovii se curata , se spala si se dau prin razatoarea mica.. Se stropesc imediat cu apa in care s-a picurat suc de lamaie sa nu se oxideze. Merele se spala si se trece prin razatoarea mare. Stafidele se inmoaie in apa calduta cu o jumatate de ora. Se pregateste un sos din ulei, suc de lamaie si sare. Intr-un castron pentru salată se amesteca telina, morcovul, marul, nucile si stafidele,iar apoi se toarna peste ele sosul. Salata se orneaza cu frunze de patrunjel si de salata verde.



SALATA BULGAREASCA


Ingrediente:

500 g cartofi
250 g. rosii
2 ardei grasi
1 castravete
2 cepe
3 linguri ulei
1 lingurita otet
sare

Mod de preparare:

Cartofii se fierb intregi. Celelalte legume se curata, se spala si se taie felii subtiri. Cartofii se taie cubulete. Se prepara un sos din ulei, otet si sare. Se amesteca toate legume, se varsa sosul peste si se amesteca. Se poate orna cu salata verde sau masline.

SALATA ORIENTALA DE PRIMAVARA
Dificultate: redusa

Ingrediente:

1 kg cartofi
1 legatura ceapa verde
200 g salata verde
250 g ridichi
1 legatura marar verde
3 oua
75 g masline
50 ml ulei
35 ml otet
sare dupa gust

Mod de preparare:

Cartofii se spala, se fierb in apa cu sare, se scurg de apa, se curata de coaja si se taie felii cubulete. Ceapa verde se curata, se spala si se toaca marunt. Ridichile se curata, se spala si se taie rondele. Ouale se fierb si se taie cubulete sau rondele. Salata verde se spala bine, se scurge de apa si se rupe fasii. Mararul verde se curata, se spala si se toaca marunt. Se amesteca usor toate ingredientele, se adauga maslinele si se asezoneaza cu uleiul, otetul, sarea si piperul.